Over


Het begon met schilderen en tekenen. Urenlang. 
Veel later, tijdens mijn jaren op de Akademie voor Beeldende Vorming, kwam de fotografie erbij en ontstond mijn liefde voor taal.

Binnen de muren van mijn atelier zijn dat de disciplines waarin ik werk. Temidden van een groeiende archief aan voorwerpen uit de natuur, gevonden en gemaakte beelden en doosjes vol citaten hop ik van het ene medium naar het andere. Hierin zit voor mij geen hierarchie. De beelden, of het nou tekeningen zijn of foto’s, komen uit eenzelfde universum. Met verf en verbeelding kun je nieuwe werelden oproepen (zonder concessies te doen aan de wetten van de werkelijkheid). Als een beeld niet de werkelijkheid kan zijn, dan is het gewoon een andere werkelijkheid. Dit geldt ook voor de fotografische beelden. Het gaat voor mij niet om technisch hoogstaande foto’s, maar om het verhaal dat ze vertellen, vaak in combinatie met andere beelden en taal. De stap naar het maken van boeken is dan een hele logische en iets wat ik vanaf dag één op de akademie al wilde. In die analoge tijd was dat wel veel omslachtiger dan vandaag de dag.

Ik wil worden verrast door wat er gebeurt en wat er gevraagd wordt. Ik zie iets en dan wordt het dat “iets”.
Als je het geheel overziet, keren verschillende zaken terug in het werk, waaronder de natuur, taal, een wat ongemakkelijk ruw randje en de gelaagdheid.

Verwondering is altijd de motor die me in beweging brengt. Alles start met een onbevangen blik.

Dit citaat maakt duidelijk wat ik bedoel:

“Toen Armstrong voet op de maan zette, werkte dat verrijkend, maar ook verarmend. Er kwam nieuwe kennis bij, maar het mannetje-op-de-maan verdween.”


Ik wil het mannetje-op-de-maan niet uit het oog verliezen!


︎ observe_a_fishtank

︎ sam_making_books 

︎ saskia_overzee